Успехи на младите ни франкофони

Успехите на младите ни франкофони продължават и през настоящата учебна година!

В рамките на изминалите месеци нашите гимназисти с втори чужд език френски достойно представиха училището ни на различни олимпиади, състезания и конкурси, като успешно затвърдиха знанията, уменията и усърдието си в процеса на чуждоезиковото си обучение.

На 25. март по случай световния месец на франкофонията се проведе ежегодното състезание към Френския институт в България „Предизвикателството да четем“ (« Défi lecture deuxième langue ») за профилираните гимназии с втори чужд език френски, на което за втора поредна година отборът ни начело с Александра Герговска, Елина Златанова, Теодора Ачева, Деница Хубавенска и Веселин Горанов от 11. „в“ клас извоюва почетното първо място. Целта на състезанието е участниците да отговорят на множество въпроси по предварително зададена книга на френски език за възможно най-кратко време. След старателна подготовка върху книгата « New York, 24 h chrono » нашият екип демонстрира бързина, способност за съвместна работа и безпогрешна памет, давайки правилен отговор на 99 от 100 въпроса.

По-рано през същия месец бе организиран и вторият етап на конкурса по превод на френска и испанска художествена литература „Иван Иванов“ към IV ЕГ във Варна. Наши ученици се включиха както в категорията „Проза“, така и в категорията „Поезия“ с преводите си на символистичното стихотворение „Тайна“ на Пиер Рьоверди.

През февруари месец се проведе и чуждоезиковият изпит по френски език DELF за ниво B2, който Кали Георгиева  от XII „в“ премина с високо отличие. След усилената подготовка в часовете по занимания по интереси още десет ученици от 11. и 12. клас следва да се явят на такъв изпит до края на учебната година.

И тази година наши ученици се представиха на държавната олимпиада по френски език, като премериха сили с представители на чуждоезикови гимназии от цялата страна, за които френският език е първи профилиращ предмет. Веселин Горанов от XI „в“ клас бе член и на българския отбор в Международната олимпиада по френски език, като заедно с ученици от 9. ФЕГ допринесе за класирането на страната ни в челната десетка наред с други европейски държави и дори бивши френски колонии.

В началото на учебната година младите ни франкофони взеха участие и в Многоезичното състезание, чиято цел е да поощри учениците от чуждоезиковите гимназии да съчетаят в писмената реч изучаваните от тях два чужди езика.

Тазгодишният световен месец на франкофонията с ентусиазъм бе ознаменуван и в класната стая. В часовете по профилирана подготовка учениците от XI и XII клас посветиха част от занятията си на важни проблеми от френските политически, икономически и обществени среди, сред които и значението на държавните френски символи, светския характер на Френската република и етническото, религиозното и половото равноправие. Същевременно представители на XI „в“ клас изготвиха помощни табла с френска граматика с цел обогатяването на кабинета по френски език.

Радваме се, толкова много наши ученици изявяват стремителен интерес към единствения език в световен мащаб, говорен официално в държави на пет континента. Сигурни сме, че предстоят още много успехи! Цялото училище оправя своите най-искрени и признателни поздравления към малката ни, но значима франкофонска училищна общност, ръководена от госпожа Галина Пейчева!

БРАВО!

Може да харесате още...