Проект Еразъм+

В периода 21.04. – 27.04.2024 г. ученици от единадесети клас на 73. СУ участваха в първата мобилност по програмата „Еразъм+“ „Европейски корпус за солидарност“ в гр. Магуреле, Румъния.

За седмицата, прекарана в сърцето на съвременната физика в Румъния, се запознахме с интригуващата работа за разкриване на основните природни закони в различни научни институти.

През първия ден бяхме посрещнати в Националния институт по лазери, плазма и радиоционна физика (INFLPR), където млади специалисти представиха на разбираем език изследователската си работа, както и опити по оптика и плазма. Можехме не само да наблюдаваме, но и да моделираме поведението на плазмата при въздействие с различни механични вълни, или по-просто, танцът на плазмата при различни стилове музика.
Денят ни продължи в Националния институт по оптоелектроника, който развива проекти, свързани с взаимодействието на електромагнитната вълна с веществото, насочени преди всичко към развиване на нови методи в областта на аналитичната химия и физиката на високото налягане.

Бяхме впечатлени не само от любопитните експерименти, но и от топлото отношение на университетските лектори, които отговаряха спокойно и аргументирано на всички наши въпроси.

В следобедните часове помолихме нашия ръководител, г-н Петков, да проведе кратка лектория по темите, разглеждани през деня, защото актуализирането на знанията по физика се оказа задължително. Факултетът по физика ни предостави уютна зала, в която се чувствахме като млади студенти.

Вторият ден ще остане дълго в паметта ни, защото посетихме Департамента по приложна ядрена физика, който е фокусиран върху разработването на интердисциплинарни приложения в областта на ядрената физика. Групата ни посети двата тандемни ускорителя, циклотрон и имплантатор на йонен лъч (електронен циклотронен резонанс), както и 3 MV Tandetron. Запознахме се с историята на създаването на тези съвременни машини, принципите им на действие и многофункционалното им приложение, най-вече за получаване на радиоизотопи и радиофармацевтици с медицински приложения.

Кулминацията за деня беше ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics), където се докоснахме до машините и хората, свързани с работата на най-мощния лазер в света. ELI-NP е поместен във високотехнологична сграда, в която мащабът на дейностите е главозамайващ, а мощността на лазерната система е 10 петавата (1015 W) за време фемтосекунда (10-15 s). Основният фокус е изследването на нови ядрени явления, предизвикани от взаимодействието на високомощното лазерно лъчение с материята, както и разработване на приложения на тези явления. И тук се впечатлихме от откритото и позитивно отношение на учените към нас, което ни разкрива и друго лице на тяхната мисия, а именно да са вдъхновяващ пример за младите. Говорихме не само за научните основи на дейността им, но и за възможностите за професионално развитие в различните направления и отдели на този модерен научен център.

Третият ден беше посветен на Националния научноизследователски институт по физика на Земята. Той обединява департаментите по сеизмология, геофизика и геология. Срещата ни там започна с интерактивна дискусия за строежа на Земята, за причините за земетресенията, за видовете сеизмични вълни, за начините за регистириране и предвиждане на земетресения. В сеизмологичния център наблюдавахме в реално време отчитането и обработката на данни от сеизмологичните станции в цял свят.
В следобедните часове, в Института по атомна физика (IFA), имахме възможността да построим сами сеизмограф. От предоставените ни две възможности, да следваме инструкции стъпка по стъпка, или да изследваме сами начина на построяване, избрахме самостоятелната работа. И четирите екипа от нашето училище се справихме отлично с тази задача и сеизмографите ни отчитаха и най-малките трусове, които сами предизвиквахме чрез скачане. За пореден път се убедихме, че знанието се възприема по-лесно, когато се включат разнообразни дейности и всички сетива, както и удовлетворението е по-голямо, когато накрая има работещ продукт.

Четвъртият ден беше посветен на столицата на Румъния – Букурещ. Под умелото ръководство на нашия гид се запознахме с основните акценти от историята на тази европейска столица. С много желание и плам тя ни водеше сред историческите забележителности на Стария град и преплиташе легендите за името на града, за Дракула, истински истории от Борбата за демокрация след промените, модерните навици на нашите връстници с прекрасно чувство за хумор.  

Ден пети започна с една от най-емоционалните ни разходки в Румъния, в Природонаучния музей Григоре Антипа в Букурещ. В него видяхме бозайници от ледената епоха, огромни скелети на динозаври, образци на фауната и флората от всички географски зони, представени в тяхната естествена околна среда.  Музеят разполага с над два милиона експоната и сме благодарни, че успяхме да се насладим на времето в един от най-добрите природонаучни музеи в Европа. В следобедните часове посетихме Музеят на селото, който представя традиционния живот на румънските селяни. Съчетахме разходката сред експонатите със спорт – гребане в езерото в парка Крал Михай Първи, вторият по големина, но най-красив за нас в Букурещ.

Може да харесате още...