Проект „Бизнесът среща училището“

Посещение на адвокатска кантора „Д-р Мая Найденова“

Ученици от 10-и и 11-и клас посетиха адвокатска кантора „Д-р Мая Найденова“. Адвокат д-р Мая Найденова, която е вицепрезидент на Германо-Българската индустриално-търговска камара, и нейните колеги Любомир Кючуков и Стоян Клюнков запознаха с искрен ентусиазъм и любов към науката присъстващите 18 ученици с основните отрасли на правото, възможностите за кариерно развитие, които предоставя, споделиха за своя собствен опит, професионален път и личен избор. В непринуден разговор отговориха изчерпателно на множество въпроси на учениците, като дадоха конкретни полезни съвети и насоки за справяне с предизвикателствата за техния избор на кариерен път и професионално ориентиране. Учениците се докоснаха и до конкретен примерен казус от древното римско вещно право, който е бил предварително подготвен специално за тях от кантората, и влязоха в ролята на юристи, търсещи правилното решение. 

Срещата се осъществява по партньорски проект „Бизнесът среща училището“ между 73-то училище и Германо-Българската индустриално-търговска камара.

Министерство на правосъдието

След посещението на адвокатска кантора „Д-р Мая Найденова“ учениците ни се вдъхновиха да задълбочат познанията си за структурата на различните институции в България. По инициатива на Виктор Златев от 10 „г“ се състоя посещение до Министерството на правосъдието. Ученици от 10-и и 11-и клас на нашето училище бяха посрещнати лично от служебния министър на правосъдието Крум Зарков. Учениците се настаниха в заседателната зала, често използвана от министъра и колегите му. Основна тема на разговора бе каква е ролята на Министерството на правосъдието при приемането на законите, а също и полето на дейност на Министерството. Министър Зарков разказа интересни случаи от своя опит и отговори изчерпателно на всички зададени от учениците въпроси. Не пропусна да ги въведе и в личния си кабинет, където им показа държавния печат и обясни в кои случаи се използва той.

Благодарим на Министерство на правосъдието за бързата комуникация, както и на Виктор за ентусиазма!

Може да харесате още...